Dykning på Koh Tao

Allt du behöver veta om att dyka vid Koh Tao

De flesta som kommer till Koh Tao väljer att prova på att dyka under sin tid på ön. Därför är det inte så konstigt att var man än befinner sig på ön så ser man dykcenter och glada turister i dykdräkter som är på väg ut till något av de närliggande korallreven för att få ett minne för livet.

Dykskolor och boende

En av de vanligaste frågorna som dyker upp när man ska besöka Koh Tao för att dyka är hur man kombinerar dykning och boende. Som tur är finns det ett flertal olika dykskolor på ön som erbjuder paketpris där både boende och dykkurs ingår. Ett starkt tips är att inte boka dykskolan i förväg utan att besöka den på plats för att få en uppfattning av standarden och kvalitén på rummen. Detta eftersom man spenderar en stor del av sin tid på och vid dykskolan under den tiden man går dykkursen.

Är man ute efter fest och att träffa andra turister bör man kika på en dykskola vid Sairee Beach som är den största och mest utvecklade stranden på Koh Tao med störst utbud av restauranger, barer och shopping. Är man mer intresserad av en lugn och avslappnad semester bör man kika på dykskolorna på Koh Taos södra och östra del.

Olika dykkurser

Något som kan vara bra på att tänka på innan man besöker Koh Tao för att dyka är vilken typ av dykkurs man är intresserad av, eftersom vissa av kurserna är upp till 4 dagar gäller det att man har planerat in det under sin vistelse på Koh Tao. Se till att dykkursen är PADI-klassad som en kvalitetssäkring på att det är en seriös dykfirma.

Open Water Diver Kurs

Open Water Diver-Kursen är en nybörjarkurs för dig som vill ta ett dykcertifikat för att kunna dyka ner till 18 meters djup. Detta certifikat är giltigt över hela världen och fungerar som ett ”körkort” för dykning. Kursen pågår oftast under 4 dagar och inkluderar lättare teori, olika övningar i skyddade miljöer, till exempel i en pool eller vid stranden. Slutligen görs 4 dyk i öppet vatten där ett av dyken är ner till 18 meter.

Avanced Open Water Diver

Advanced Open Water Diver är en påbyggnadskurs av Open Water Diver-kursen och pågår I 2-3 dagar. Detta certifikat gör att man får dyka mer till 30 meters djup. Förutom att det möjliggör att man kan dyka på alla dykplatser i världen, så rekommenderas det verkligen att gå denna kurs för att få mer vana att dyka.

Discover scuba diving

Discover scuba diving är en förberedande kurs för den som vill prova på att dyka utan att gå en hel dykkurs. Kursen är under en dag och börjar med lättare teori med en dykinstruktör, för att sedan prova på att dyka på grunt vatten.

Dykplatser vid Koh Tao

Koh Tao har ett flertal vackra dykplatser med mängder av koraller och fiskar men den kanske absolut kändaste är Chumphon Pinnacle som är en spektakulär dykplats med stora granitblock täckta av anemoner. Dykplatsen är också en av de bästa platserna för att se valhaj i Thailand.

Dyka vid Koh Tao Dykutrustning Dykskola Koh Tao