Transporter på Koh Tao

Allt du behöver veta om att ta sig runt på Koh Tao

Koh Tao är en relativt liten ö men det är fortfarande en bra bit mellan de olika stränderna på ön vilket gör att det rekommenderas att åka taxi eller hyra ett fordon för att ta sig till olika platser på ön.

På Koh Tao finns taxibilar vid de större stränderna samt vid piren i Mae Haad, det är oftast pickup trucks med texten ”taxi” på sidan. Eftersom man betalar resan per person så brukar man oftast behöva vänta in fler resenärer som vill till samma destination för att få ner priset. Ska man ta sig till de mindre stränderna på Koh Taos östra sida rekommenderas det att göra upp med taxichauffören om att bli hämtad vid ett visst klockslag då det inte är säkert att det finns någon taxibil som kan ta dig tillbaka.

Hyra fordon på Koh Tao

Majoriteten av vägarna på Koh Tao är betongvägar men det finns fortfarande en del grusvägar och om man planerar att hyra ett fordon under sin vistelse på ön rekommenderas det att vara väldigt försiktig när man kör, det är inte helt ovanligt med olyckor på ön.

Det finns ett flertal olika uthyrare av skotrar och lätta motorcyklar på Koh Tao och det är väldigt lätt att hyra ett fordon, det enda du behöver göra är att visa upp ett giltigt körkort och lämna antingen passet eller pengar som deposition medan du hyra fordonet.

Dock så finns det en hel del regler som man behöver känna till innan man hyra ett fordon på Koh Tao. Först och främst krävs det att man har ett giltigt internationellt körkort, ett svenskt körkort är alltså inte giltigt vilket många tror. Dessutom är i stort sett inga fordon försäkrade vilket gör att om du skulle vara med i en olycka så tar inte uthyraren någon som helst ansvar. Vilket resulterar i att du kommer behöva stå för båda parters skador.

Läs mer om reglerna kring internationellt körkort

Det är inte heller ovanligt att uthyrarna försöker få dig att betala för existerande skador på fordonen när du lämnar tillbaka det. För att motverka detta så rekommenderar vi dig starkt att dokumentera alla existerande skador på fordonet innan du hyr det. Priset för skotrar och lätta motorcyklar varierar mellan olika uthyrare men ligger ungefär mellan 150 till 400 Bath per dag.

Hyra en longtailbåt på Koh Tao

För den som vill ta sig runt ön från vattnet finns det möjligheten att hyra en longtailbåt. Detta är ett mysigt sätt att ta sig mellan stränderna och hitta egna smultronställen. Antingen gör man upp om ett fast pris för att ta sig mellan två destinationer, eller så kan man hyra båten för en hel eller halvdag vilket ger en större frihet eftersom man kan utforska Koh Tao från vattnet. En populär utflykt som man inte får missa under sin vistelse på Koh Tao är att besöka Koh Nang Yuan.

Hyra skoter på Koh Tao Långtailbåt Koh Tao Taxi på Koh Tao